O nas

Witamy na stronie Związku Nauczycielstwa Polskiego w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu

Związek Nauczycielstwa Polskiego jest organizacją o ponad stuletniej tradycji. W skali całego kraju ZNP skupia około 15 tysięcy ogniw, w tym 80 jednostek w publicznych wyższych uczelniach i instytutach naukowych.

Związek Nauczycielstwa Polskiego w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu działa na podstawie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, Statutu ZNP, a także przepisów powszechnie obowiązującego prawa.

Związek Nauczycielstwa Polskiego jako organizacja niezależna, samorządna i dobrowolna jest rzecznikiem interesów praw pracowników, emerytów oraz rencistów Uniwersytetu Ekonomicznego.

Naszym głównym celem jest aktywne uczestnictwo w postępowym współtworzeniu szkolnictwa wyższego i nauki polskiej w ramach krajów Unii Europejskiej, dążenie do kształtowania etyki zawodowej nauczyciela akademickiego i pracownika uczelni wyższej oraz obrona praw i godności członków Związku Nauczycielstwa Polskiego.

Posłannictwem Związku jest też prowadzenie negocjacji z organami władzy i administracji Uczelni w kwestiach propozycji dotyczących regulaminów i stawek płac, warunków pracy, pomocy socjalno-bytowej, statusu prawnego pracowników oraz pośrednictwa w rozstrzyganiu sporów między pracownikiem a Pracodawcą.

Jesteśmy otwarci na wszelkie formy współpracy.

Zapraszamy do Sekretariatu Rady Zakładowej ZNP UE we Wrocławiu:

Pokój 302a (III piętro) budynek „A” ul. Komandorska 118-120 53-345 Wrocław
codziennie w godz. 7.00 – 14.00