2023-02-28 Odliczenie od podatku składki członkowskiej

Szanowna Koleżanko i Kolego.

Informujemy, że  Twoja składka członkowska opłacona w 2022 roku na rzecz Związku Nauczycielstwa Polskiego w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu, może być odliczona od Twojego dochodu w zeznaniu podatkowym.

Odliczenie możliwe jest w przypadku podatników opodatkowanych według skali podatkowej (PIT 37, PIT 36) oraz ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych (PIT 28). Z ulgi nie można korzystać odliczając ją od podatku liniowego. Jeśli podatnik będzie łączył opodatkowanie liniowe z innym rodzajem tj, PIT 36L z PIT 37, PIT 28 lub PIT 36, to dopuszczalne jest skorzystanie z odliczenia – opodatkowanie poprzez PIT 36L nie wyklucza zastosowania go w ramach pozostałych źródeł przychodów.

Warunki ulgi dotyczącej składki na związki zawodowe:

Odliczenie dopuszczalne jest w przypadku przekazania wpłaty w każdej wartości, tzn. również niższej niż limit ustawowy 500 zł. Limit 500 zł powoduje, że składki wyższe nie są już odliczane a podatnik w deklaracji wpisuje ich maksymalny limit, tj. 500 zł.  Ulga dotyczy wyłącznie osób będących na moment dokonania wpłaty – członkiem związku zawodowego. Odliczyć można składki zapłacone w 2022 roku. Bez znaczenia jest, czy opłata dotyczy związku zakładowego, czy ponadzakładowego.

1.Jeżeli składka jest potrącana przez kwesturę Uczelni to kwota składki związkowej będzie wykazana w informacji  PIT 11 (pozycja 123).

2.Jeżeli sami opłacacie składkę w gotówce w siedzibie związku lub przelewem należy samemu uwzględnić ją w odpowiednim PIT. Odliczyć można składki zapłacone w 2022 roku, decyduje data dokonania przelewu / dokonania wpłaty w gotówce w siedzibie związków. Aby korzystać z odliczenia posiadać trzeba dowód wpłaty składki członkowskiej. Dotyczy to także składek emerytów.

Jak w praktyce zastosować ulgę

Aby skorzystać z ulgi dla członków związku zawodowego podatnik, członek związku zawodowego wypełniając deklarację PIT-36 lub PIT-37  musi wypełnić również załącznik PIT-O “Informacja o odliczeniach od dochodu (przychodu) i od podatku” wpisując w wierszu 8., w komórce 37 lub 38 kwotę składek członkowskich wpłaconych na rzecz związków zawodowych zgodnie z danymi z deklaracji PIT-11 lub z dowodu wpłaty składek członkowskich.