2018-11-16 Jubileusz 50-lecia ZNP na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach

Prawdziwe bogactwo to nie to, ile twoja praca pozwoli ci zarobić, ale to, kim cię uczyni…

Pino Pellegrini

16 listopada 2018 minęło 50 lat, gdy w Katowicach rozpoczął działalność Związek Nauczycielstwa Polskiego na Uniwersytecie Śląskim. Otrzymaliśmy na tę okoliczność wspaniałe zaproszenie, z którego skorzystaliśmy. Mieliśmy okazję wysłuchania ciekawych wystąpień m.in. na tematy: „Nauczyciele i ZNP o Niepodległą…”, „50 lat Związku Nauczycielstwa Polskiego w Uniwersytecie Ślaskim w Katowicach”. W części oficjalnej, w której uczestniczyło bardzo dużo gości zaproszonych z różnych instytucji oraz organizacji związkowych wzięła udział prezes ZNP naszej Alma Mater Maria Niewiadoma składając gratulacje oraz  informując o naszej działalności statutowej. Była też okazja do wspólnego obejrzenia spektaklu „Swing” w Teatrze Korez oraz wymiany doświadczeń między przedstawicielami ZNP z całej Polski.